3232
3235
3244
3237

Kedves Építkező!

Amennyiben a hátralevő életed egy bűn rossz, alapjaiban használhatatlan épületben szeretnéd leélni. Minden megtakarításod a fenntartására és működtetésére szeretnéd fordítani, akkor az alábbi 7 pontot feltétlenül tartsd be és garantáltan meg fogja rövidíteni az életed évekkel az a gyomorgörcs, amit szép, új házad az elkövetkező években-évtizedekben okozni fog neked!

Mit kell tennünk, hogy iszonyú rossz házat építsünk?

Részletesen leírom, hogy mi az, amire szükséged van ahhoz, hogy ne élvezd a keményen megdolgozott, szakikra költött pénzed gyümölcsét!
Keress egy olcsó tervezőt, aki szolga hűen lerajzolja, amit megálmodtál!

Hiszen a tervezéshez mindenki ért! Mit kell olyan baromságokkal foglalkozni, mint tájolás, helyiségkapcsolatok, benapozás, üzemeltetési költségek…stb. Te tudod a legjobban, hogy mit akarsz! Főleg az első házadnál! Azt úgy is az ellenségeinek építi az ember. Különösen, ha csak néhány évig akarsz benne lakni, minek költenél ilyen felesleges dolgokra! Igazán kár, hogy tervező muszáj, mert valakinek alá kell írnia a rajzokat, amiket te vázoltál le!

Igazából a tervezőnek kellene fizetnie neked! Hisz a nehezét elvégezted helyette, meg egy csomó építészeti újságot elolvastál. (a többség drága és inkább reklám, mint hasznos)

Műszaki leírás is csak egy humbug, majd a kőműves megmondja, mit építsek be, ő úgy is jobban tudja, mint a tervező, hisz nap-mint nap azzal dolgozik!

Keresd meg azt a kivitelezőt, aki a legolcsóbb. Bízz meg magad egy felelős műszaki vezetőt. Ő lehetőleg csak az elkészült épület használatba vételi papírjainak aláírásakor jöjjön ki, hogy addig ne zavarja a munkásokat a szabad munkavégzésben. De elegendő pár fotó is neki, hogy beletehesse a „Referencia munkák” közé.

Tuti jól jársz! A házad építő szakemberek, mindent rád sóznak, amivel jól járnak. Olyan dolgokat fognak cserébe elspórolni a házadon, ami segítségedre lesz, hogy a későbbiekben, a nappalit, pancsoló medencének használhassák a gyerekek. A repedt vakolat igazán rusztikus megjelenést biztosít majd az újonnan épült házadnak. A beázó tetőn keresztül mindig friss esővízzel locsolhatod a virágaid.

De vigasztaljon a tudat, hogy perelheted a felelős műszaki vezetőt, aki mint a cement az alapodnál: „Ott sem volt…”
Kérj be legalább húsz ajánlatot kivitelezőktől és fogadd el a legolcsóbbat!

De csak a végárat figyeld! A műszaki tartalom smafu! Hiszen mindegyik ugyanazt a tervet árazta be! Amelyik olcsóbb, annak tuti jobbak a kapcsolatai az anyagbeszerzés terén, és nem rajtam akar meggazdagodni!
Lehetőleg a fővállalkozó ne legyen építész!

A gépész a legjobb, hiszen azok mm-ben dolgoznak! Míg az építészek legkisebb egysége a cm! De a közgazdász is jó, mert az ért a pénzügyekhez, s ha van egy jó bróker ismerőse, az előre kifizetett építési költségeket úgy meg tudja forgatni, hogy a végén még vissza is kapom a pénzt, és ingyen lesz házam!
Hidd el, amit a mester mond: Már harminc éve így csináljuk!

Biztos lehetsz benne, hogy azok az építőanyagok, amiket csak néhány éve fejlesztettek ki, pont úgy fognak viselkedni a régmúlt technikai előírásokkal, mint a nagyi sütis receptje a legdivatosabb bio-rozsliszttel!

Mondani szoktam, hogy én már negyvenhat éve veszek levegőt, de még mindig nem csinálom tökéletesen!

Mindenesetre az anyaggyártótól ne kérj segítséget, mert a mesterek igen sértődékenyek, és még a végén elvonulnak és kénytelen leszel olyan szakembert hívni, aki drágábban dolgozik, a gyártó leírása alapján!
Minden drága építőanyag kiváltható olcsó utánzattal!

Ez a legtutibb módja, hogy például viszonylag gyakran cserélhess kerámiaburkolatot, és ne legyen megerőltető a régi levakarása a falról és a padlóról! Hiszen magától elengedi a ragasztó, amikor „eljött az ideje”.

De ez igaz a tetőcserepekre, a vakolatra, de a nyílászárókra is! A divatot követni kell! Akár egy-két évenkénti cserével is! Még így is megéri, hisz ezek az anyagok fele áron megkaphatóak, ha lecserélem 2-3 év múlva ugyanilyen olcsóra, még mindig ugyanott vagyok, és új a házam megint. Csak a munkadíj, ami plusz, de a mesterrel majd megalkuszom megint!
Soha ne kérj számlát!

Számla nélkül sokkal olcsóbb! Igaz nehezebb a garancia érvényesítése, de nem lesz ezeknek a minőségi anyagoknak semmi baja! A mester is megmondta, ő meg aztán tudja! Harminc éve van a szakmában!

A fővállalkozó meg megígérte, hogy minden hibát kijavít, egy év múlva keressem meg, addig húszezer Ft-ot elengedett a húszmillióból, hogy az a visszatartás az esetleges hibák miatt!

Karakán ember az, ért is hozzá, hiszen többször még a tervezővel is összeveszett, hogy minek tervezett olyan drága szerkezeteket!

Ha mindezeket betartod, vagy már túl is vagy ezeken a pontokon, akkor nincs más hátra, mint megszerezd a helyi tákola brigádok telefonszámait, akik majd heti rendszerességgel jönnek az apró javításokat elvégezni.

Mert a munkát elvégző „mesterek” vagy nem érnek rá a következő félévben, vagy te nem akarod zaklatni őket ilyen csiplicsáré ügyekkel, mint a parketta szegélyek leragasztása, a csöpögő csap, leesőcsempe…stb S ez így marad örökkön-örökké, mert ők is a megmaradt félárú anyagaiddal javítanak majd…

De ne ess kétségbe, mert anyag az maradt annyi, hogy évekig kitart. Tégla és cserép van annyi, hogy egy garázst is építhetsz belőle, igaz hely nincs a telken, de ez is érték! Több százezer forint értékű építőanyagot hagytak ott neked ajándékba! De ha teljesen megőrültél és olyan házban akarsz élni, ahol nincs dolgod többé a házaddal, csak a füvet kell lenyírnod.

Hogy a fűtésszámlád miatt a szomszédokat a frász kerülgesse, ahol nem kell klíma, hogy a nyári hőség elviselhető legyen, akkor mindig pont az ellenkezőjét tedd a fent felsorolt pontoknak. A minőségi élet ugyanis nem azzal a kérdéssel kezdődik, hogy „Ki a legolcsóbb?”, hanem úgy: „Ki a legjobb!”

Hidd el a legolcsóbbnál nincs drágább!Egy profi tervező azonnal lebeszél azokról az álmaidról, amik a pénztárcádnak túl nagyok lennének. Helyette könnyen kivitelezhető, akár látványos épülettel lep meg.

Egy rutinos építésvezető (ne adj’ isten műszaki ellenőr) azonnal kiszúrja, ha silány munkát akarnak veled kifizettetni. Egy komoly fővállalkozó remek összeszokott brigádokkal dolgozik, akik minőségi munkát kénytelenek végezni, mert nem szeretnék elveszíteni a fővállalkozó bizalmát. Ö az, aki a leadott költségvetési tételeket kínos pontossággal hajtatja végre és természetesen be, rajtad…

Minden ütem után, ami a szerződésben szerepel, szigorúan elszámol veled, de ugyanilyen szigorúan veszi át a munkát az alvállalkozóktól is!

Ha valamit nem ért a tervrajzon, vagy valahol módosítani kell a rajzokon, nem azonnal téged hív, hogy old meg, hanem a tervezővel, műszaki vezetővel beszélik át a műszaki részleteket, s csak utána „zaklat” téged, hogy válaszd ki a számodra szimpatikus alternatívát.

A legőrültebb módosító ötletedre sem küld el melegebb éghajlatokra,hanem másnapra hozza az arra vonatkozó költségbecslést. Jó eséllyel attól te magad indulsz el délnek, s hagyod az eredeti terveket… Persze tudja, hogy te fogsz benne élni, s ha tényleg ésszerű a kérésed, akkor nem lesz annak pénzügyi akadálya sem. Nem fog rád sózni silány építőanyagot, mert referencia számára minden épület, s inkább lealkudja neked a minőségi árut, de nem „égeti” magát gagyival!